När är det lämpligt med mobil och SIM-kort till barn?

Det finns lagar och regler som bestämmer när ditt barn kan börja åka moped eller köra bil. Däremot finns det inget regelverk som bestämmer när det är lämpligt att ge en mobiltelefon med ett sim kort till barn. Men det är du som förälder som kommer att ansvara för att betala mobilräkningen för ditt barn. Därför är det också du själv som avgör när det är dags för barnet att få tillgång till en alldeles egen mobiltelefon.

Men när är det egentligen lämpligt att ge en mobiltelefon med ett sim kort till sitt barn? Det finns ju trots allt både fördelar och nackdelar med att göra detta. Till fördelarna hör bland annat att du kan kontakta ditt barn betydligt enklare. Dessutom kan ditt barn också kontakta dig vid behov. Men som alla föräldrar vet finns det även betydande nackdelar.

De allra flesta är överens om att ett barn bör få axla detta ansvar vid omkring sju års ålder. Men detta är en oskriven regel – det finns alltså inga skrivna regler eller lagar som reglerar detta. Dessutom bör det göras en individuell bedömning från fall till fall. Bara du själv vet om du tycker ditt barn är mogen nog för att hantera ett mobiltelefon med ett tillhörande SIM-kort eller ej.

Vilka är riskerna med mobiler och SIM-kort till barn?

Bland de mobiloperatörer som erbjuder särskilda SIM-kort till barn återfinns bland andra:

  • Fello
  • Hallon
  • Vimla
  • Comviq
  • Fibio

Men vilka är då riskerna med att låta ett barn hantera en mobiltelefon? Föräldrar och andra intressenter pratar ganska öppet om farorna för barn med att använda internet. Vi pratar mycket om att hålla våra barn trygga på nätet. Däremot finns det såklart risker med att låta barnen ha en helt ohämmad tillgång till appar och telefoni.

Till riskerna hör bland annat grooming och olämpligt material. Men som förälder kan du ofta förebygga dessa risker genom att säkerställa att ditt barn inte har lösenordet till appbutiken i mobilen. Genom att göra detta förhindrar du ditt barn från att installera appar på egen hand. Dessutom bör du förstås prata med ditt barn om hur man använder en smartphone på ett säkert sätt.